CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

13 Februari, 2009

Pernah dengar sajak ni?



aku agak sentimental harini. walaupun begitu,banyak kerja2 urgent yg perlu aku langsaikan.spesifikasi output, anggaran belanjawan 2010- 2011, cadangan menambah baik perkhidmatan pinjaman lah...macam2..
baru berhajat nak off petang sebab duty pagi tapi dek kesibukan ni,terpaksalah dibatalkan.

tapikan,dalam pada kesibukan mencari maklumat,aku terjumpa sajak ini.aku tak tau apa tajuknya tp aku kagum dgn bait- bait puitis isi sajak ni...korang macammana?

Perpustakaan Tercinta Ini
Pelabuhan Kebudayaan Peradaban Zaman
Gedung Akal Laut Bicara Manusia

Mutiara Pendeta Tasik Pujangga
Kota Kebenaran Penaung Kebebasan Ucapsuara
Dari Ruang Ini Bersinar Keagungan Pemikiran
Menghayati Teluk-liku Zaman Demi Zaman
Tanpa Prasangka Apa Tanpa Batas Benua

Kekal Bersama Angin Yang Mengusapi
Abadi Bersama Langit Yang Memayungi
Dikeramatkan Untuk Anda Menghirup Segala
Di Perpustakaan Tercinta Ini



Usman Awang
Januari 1970

6 komentar:

theconfused berkata...

hohohoh.. aku sgt ske puisi... hohohohohohoho.... sgt2!

ijechan berkata...

dikeramatkan untuk anda menghirup segala..
di perpustakaan tercinta ini..

=) bermakna!

ku tak sempurna berkata...

suka puisi, tp sy tak pandai berpuisi... :D

salam kenal

~aSHa~ berkata...

*peace*

julie^beth berkata...

bukti kecintaan terhadap buku

Bunga Rampai berkata...

Salam,

Oh, indahnya puisi!

Menghargai kunjungan IdzaRis ke blog saya tempoh hari. Salam kenal :)