CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

10 September, 2008

Menahan nafsu..


Salam pertemuan untuk semua...Sedar tak sedar,sudah 10 hari kita menjalaninya.Alhamdulillah..Mudah2-an kita berjaya menamatkan dengan jayanya.
Raya masih jauh.Mood raya memang dah berbahang..Staff2 aku skng duk sebok menjual bermacam2 kuih..kerepek dan segala maknika makanan untuk hidangan raya nanti...

aku cuba menahan nafsu agar tidak 'terpedaya' dan 'tergoda' dengan berbelanja secara berlebihan.Baju raya Ilman juga tak semewah seperti thn2 lepas..Baju sedondon dengan babahnya dah siap.T-shirt kali ni xder.Pakaila yg ada dlm lemari tu ya..Codroy (betui ka eja ni)dah bli sebelum raya..Mase sale kat SOGO itu hari ingat adalah hati nak belikan Ilman,tp syg..tokleh nak jejal masuk.Packed sesangat..Baju Haris sepasang t-shirt dan sehelai bj kerja.cukupla ya Bang...aku lak..baju kurung 2 pasang dan jubah manik 1...ntah sempat ke tak raya ntah..aku ni,rase tak sabo nak pakai baju g melaram kat opis..hehehhee...

Kuih raya ku ntah berapa dah ku order..mana yg nak mkn sendiri (rumah kami), umah mak and my MIL..kenala beli serba sikit..takkan nk jinjing tgn kosong je balik umah..tak masuk bab duit raya...pasti bonus yg kami suami isteri dapat 'lesap' sekelip mata..barangnya tak nampak pong...

Time ke pasar ramadhan,Haris selalu mengingatkan aku agar berbelanja tak lebih RM10.cam rancangan TV lak..bli brg kat supermarket..tak lebih sekian..sekian..Pandai2la bajet utk dapatkan yg terbaik.

Sama jugak dgn bil letrik..skang kami dlm usaha pengurangan/penjimatan.Bln 8,bil kami RM20.95.. Kerja keras bg mengurangkan RM0.95 supaya bulih menikmati rebat yg kjaan bagi dlm Bajet 2009 nanti.Doakan ya..

all in all...bersedekah umpama pohon yg berbuah kan...Itulah manisnya bila dikenang...

3 komentar:

saya berkata...

wahhhh....liza dah order kuih raya? saya 1 apa barang pon belom.. kuih raya jauh sekali hatta baju ray apon blm ada sepasang pon..huhuuhu...

aFkaR'z berkata...

tima kasih lawat blog saya...

kueh raya saya semua hubby yang incharge... takat ni saya cuma beli sejenis jer, tu pun nak amek hati budak opis, beriya kasi raya smpai 7 jenis kueh, so kena laa amek satu... moral support...!!

aNIe berkata...

idzaris...terima kasih kerana membaca blog akak...

Hmmm...banyak beli kuih raya ke...akak yang tak kerja ni pun beli aje...sebab cik abang tu tak bagi akak buat...dia kata memenatkan aje...